Overpigmentatie

13-04-2020

Het verminderen van pigmentvlekken staat in de top vijf van meest gevraagde behandelingen bij cosmetische artsen. De bruine plekjes kunnen je gezicht ontsieren en ook flink oud maken.  

Pigmentvlekken op de huid worden veroorzaakt door een teveel aan pigment. Er ontstaan donkere bruine plekjes op het lichaam.  Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van je haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen. Pigment heeft een beschermende functie.  

Er zijn verschillende oorzaken van pigmentvlekken:

Door hormoonveranderingen

Je hebt vast weleens gehoord van melasma of zwangerschapsmasker. Deze bruine vlekken ontstaan (onder andere) door hormoonveranderingen en ze komen voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Vaak vlammen de vlekken op tijdens de zwangerschap - vandaar de naam. Deze kan ook weer minder worden na de zwangerschap.

Door schade of irritatie van de huid
Overpigmentatie kan ook optreden na schade of irritatie aan de huid. Deze vorm noemen we post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vlekjes kunnen bijvoorbeeld ontstaan na wondjes (acne) of zelfs na het scheren. 

Door de zon: 'ouderdomsvlekken'
De meeste voorkomende vorm van overpigmentatie zijn de zogenaamde 'ouderdomsvlekken'. Deze verkleuringen in de huid zijn het gevolg van blootstelling aan de zon. Ouderdomsvlekken zie je vooral op huid die vaak aan zon wordt blootgesteld. In het gezicht dus, onder de ogen, de neus, het decolleté, op de handruggen en de armen. 

Door je parfum
Ook kun je door gebruik van parfum overpigmentatie krijgen. Deze aandoening noemen we Poikiloderma van Civatte. Bij vrouwen zie je deze typische roodbruine vlekken vaak in de hals en het decolleté, bij mannen langs de kaaklijn. Deze huidverkleuringen lijken veroorzaakt te worden door zonschade, maar het is met name door de combinatie zon en parfumgebruik.

Gelukkig kun je met de juiste ingrediënten in je huidverzorging zelf ook wat doen.

ingrediënten die de huid lichter maken zijn vitamine C, niacinamide(vit B3) en glycolzuur. Het dagelijks gebruik van een spf30 of spf50 is aante raden.

Bij het BEAUTY atelier kunt u ook kiezen voor een Bright peel behandeling om eventuele verkleuringen te verminderen.

Benieuwd naar deze behandeling, boek dan uw afspraak via de online bookings knop.