Retinol

17-07-2020

Wat is retinol en waarom zou jij het moeten gebruiken voor jouw huid! Retinol is een veel gebruikt ingrediënt in de huidverzorging en is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals crème, serums en voedingssupplementen. Retinol is een van de best onderzochte huidverzorgingsingrediënten en krijgt veel aandacht in de wereld van de huidverzorging. Terecht, want onderzoek toont duidelijk aan dat de huid veel baat heeft bij het gebruik ervan.

Retinol is hetzelfde als vitamine A. Een van de weinig ingrediënten die echt effectief is tegen rimpels. Retinol of vitamine A is een vet-oplosbaar vitamine. Het kan in het lichaam worden gemaakt van bèta-caroteen, dat daarom wel pro-vitamine A wordt genoemd. Vitamine A is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen. Vitamine A is verantwoordelijk voor een goede weefselstructuur van de huid het vernieuwt de huidcellen en stimuleert de aanmaak van collageen. Retinol is een extreem effectief celcommunicerend ingrediënt. Dat betekent dat dit stofje zich letterlijk aan bijna iedere huidcel kan hechten en doorgeeft dat die cel zich als een gezonde, jongere huidcel moet gaan gedragen. Vitamine A is ook bekend als een anti-oxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen. 

Wie zou retinol goed kunnen gebruiken?

Over het algemeen kun je retinol toevoegen aan je dagelijkse gezichtsverzorging wanneer je ouder bent dan dertig jaar. Vanaf dat moment vermindert namelijk de synthese van collageen en aanmaak van nieuwe cellen. Een serum met retinol kan je huid voor langere tijd jong houden en is nuttig voor de volgende huidaandoeningen: 

 1. Rimpels en lijntjes
 2. Vlekken
 3. Littekens als gevolg van acne
 4. Ance en mee-eters

Hoe breng je retinol aan?

Retinol kun je het beste 's nachts aanbrengen op een schone en droge huid. Aangezien licht de werking van retinol vermindert, is het niet handig om het product overdag te gebruiken. 


Wat je moet weten voordat je producten met retinol gaat kopen (en gebruiken):

Koop alleen producten met retinol die in een verpakking zitten die ondoorzichtig is en die blootstelling aan de lucht tot een minimum beperkt of verhindert (geen potjes!). De kwaliteit en werking van alle vormen van vitamine A gaat achteruit als ze herhaaldelijk aan lucht of licht worden blootgesteld.

Zoek naar vitamine A in de vorm van retinol, retinylacetaat, retinylpalmitaat of retinylaldehyde (ook retinal of retinaldehyde genoemd). Retinoïden zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Niet alle huidtypen verdragen retinol. De stof kan irritatie zoals roodheid en schilfers veroorzaken. Vooral bij mensen die net met het gebruik ervan beginnen.

Als er irritatie ontstaat, zou die naarmate de huid went aan regelmatig gebruik van retinol binnen ongeveer een week weer moeten verdwijnen. Als de symptomen niet minder worden of juist verergeren, stop dan met het product.

Als je net retinol gaat gebruiken, doe dat in het begin dan niet dagelijks. Liefst om de dag of meng het product met retinol met je gebruikelijke nachtcrème voordat je het aanbrengt. Zo kan je huid er rustig aan wennen

Vitamine A komt alleen voor in dierlijke bronnen: niet in rood vlees, wel in lever, zuivelproducten, vis en eigeel.  

Bètacaroteen - provitamine A

In planten komt geen vitamine A voor, maar wel een stof die het lichaam zelf in vitamine A kan omzetten, namelijk bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is.

 Lekker recept Avocado Mousse

Zo maak je het

Halveer de avocado's, verwijder de pit en schep het vruchtvlees m.b.v. een lepel uit de schil. Pureer de avocado's met het limoensap, de crème-fraîche, mosterd en Chilipoeder tot een mousse en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Verdeel de avocadomousse over 4 glazen. Schep de garnalen over de mousse. Garneer met dunne ringetjes lente-ui en partjes citroen.

Ingrediënten                       

voor personen 2

 • 1 avocado
 • 1 el crème fraîche
 • 1 tl mosterd
 • chilipoeder
 • zout
 • peper
 • 2 tl limoensap
 • 1 lente-ui
 • 2 citroenenpartjes
 • 100 g Noordzee garnalen
Zie ook blog met masker van Avocado Mousse!