Rosacea

05-05-2020

Mensen met dit huidprobleem hebben een huid die rood is door de vele teleangiëctastieën(gesprongen bloedvaatjes genaamd couperose) en het lekken van bloedlymfe. Soms zijn puistjes en bultjes, die gevuld zijn met lymfe, zichtbaar maar dat hoeft niet altijd. Ze hebben een te kort aan vitamine A en een sterk verdunde huid. 

Oorzaken rosacea

Waarom krijgt iemand rosacea? Daar zijn ze nog niet achter. Waarschijnlijk is er sprake van een genetische component. Maar ook voeding, alcohol, weersomstandigheden en geneesmiddelen kunnen een rol spelen.

Wat ook een grote rol kan spelen bij rosacea, is de Demodex mijt. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Deze mijt is een natuurlijke bewoner van de huid, niks bijzonders dus. Maar bij mensen met rosacea reageert het afweersysteem in de huid te erg op deze mijt in de haar-talgfollikel. De Demodex mijt wordt als het ware aangevallen, en zo ontstaat er een ontstekingsreactie in en rond de talgklier.

Wat kun je als verzorging doen tegen rosacea?

Het is fijn dat er medicijnen zijn voor ernstige rosacea klachten, maar het mooiste is natuurlijk dat je dat niet meer nodig hebtLeefstijl en huidverzorgingsroutines zijn daarom ontzettend belangrijk in het behandeltraject. Je kunt best veel doen (en laten) om klachten in toom te houden? Zo ga je te werk: 

*reinig de huid met een milde cleanser, vermijd scrubs en stomen( te heet douchen is ook niet goed)

*verzorg de huid met ingrediënten zoals niacinamide(vit B3), vitamine C en retinol (vit A, let wel op dat te hoge dosering vit A te heftige reacties kunnen veroorzaken, luister goed naar je huid) .

*bescherm de huid elke dag met een spf30 of spf50.

*En let op bepaalde triggers zoals gekruid eten, warme dranken, intensief sporten en roken

*Gebruik i.p.v een scrub een exfoliant op basis van salicylzuur( dit heeft een ontstekingsremmende werking)

Bindweefselmassage kan eventueel ingezet worden als behandeling. Voor een vrijblijvende huidanalyse en verzorging advies. Plan nu een afspraak via de boekingsknop